top of page
  • Foto van schrijverAnneleen Baetens

Corsica

De natuur is voor velen de grootste troef van Corsica. Watervallen, steile en ruwe rotsen, grotten, bossen, mooie uitzichtpunten op de hoge toppen en zelfs natuurlijke warmwaterbaden kan je er vinden. Dit eiland leent zich uitstekend voor een roadtrip. Het wordt beslist een onvergetelijke vakantie.. Off to Corsica!



Corsica kan je bereiken per ferry of via de lucht. Om geen tijd te verliezen nemen we een rechtstreekse vlucht met Air Corsica. De maatschappij werd in 1989 opgericht om de toegang tot Corsica te vergemakkelijken. We nemen de vlucht vanuit Charleroi en keren daar ook weer terug. Op slechts 1u50 minuten zijn we op onze bestemming.


Zondag 7 juli Charleroi (13u20) - Ajaccio (15u05)

Dinsddag 16 juli Bastia (10u20) - Charleroi (12u05)






Bij aankomst halen we onze twee huurwagens op in de luchthaventerminal. Beide wagens zijn met automatische versnelling wat het klim -en bochtenwerk alvast wat makkelijker zal maken.


Villa Torrella

Op slechts een kwartiertje rijden van de luchthaven vinden we Villa Torrella, onze uitvalsbasis voor de komende 5 dagen. Een prachtige B&B met slechts 5 slaapkamers, waarvan 2 met eigen jacuzzi. We kunnen er meteen ontspannen in de heerlijke hemelbedden bij het zwembad.



De kamers zijn allemaal pareltjes, maar ook allemaal anders.

Ze variëren tussen 18 m2 en 30m2, hebben bedden van 160 tot 180cm breed, beschikken allemaal over een eigen badkamer met inloopdouche, toilet, kleedkamer, minibar, televisie, haardroger, kluis, airconditioning en wifi.

Het verschil zit hem in de toegevoegde luxe. Waar de ene kamer uitzicht op en directe toegang tot het zwembad heeft, zal je in de andere kamers een extra salon hebben, uitzicht op de bergen tot zelfs een privé jacuzzi.








Hopelijk goed uitgerust en genoten van een heerlijk ontbijt. Om de vakantie rustig te starten brengen we een bezoek aan de 'keizerlijke' stad Ajaccio. Op slechts een twintigtal minuutjes staan we in de stad van Napoleon. Hier staat ook de villa en graftombe van een andere bekende Corsicaan: Tino Rossi. Herinneringen aan de 'kleine dictator' vind je op de ‘Cours Napoléon’, en bij het ‘Casonu’ monument, opgericht tot zijn eer en glorie. Even verder ligt ook geboortehuis van Bonaparte, wat nu een museum is. Ook de kathedraal en de citadel zijn een bezoek waard. Tegenover de stad liggen de Sanguinaires-eilanden. Deze kan je bezoeken per boot. Maar je kan de dag ook prachtig afsluiten met een rit langs de ‘Route des Sanguinaires’ en daarbovenop een spectaculaire zonsondergang, ‘un paysage de rêve’!






Vrije dag of tijd voor nog meer natuurpracht. We vertrekken vanuit Ajaccio voor een boottocht van een hele dag door het natuurreservaat Scandola en de Golf van Porto. Bewonder een van de laatste mediterrane enclaves die onderdak bieden aan inheemse flora en vogels. We pauzeren in het kustplaatsje Girolata en verkennen gedurende 2 uur op ons gemak het afgelegen dorpje. We zoeken een leuk restaurant om te lunchen of genieten van een picknick op het strand. Vervolgens varen we verder naar de Calanches van Piana en verkennen we het uitzonderlijke landschap van roze granieten rotsen die in de loop der eeuwen zijn gevormd door temperatuurschommelingen, sterke wind en opspattend zeewater. We ontdekken de geologische diversiteit en de unieke ligging van de rotsen die het gebied een bijzonder karakter geven.

(kostprijs van deze excursie: 67€ per persoon)






We gaan op verkenning naar zuidelijk Corsica met een andere topper: het spectaculair gelegen Bonifacio, de meest mediterrane stad van het eiland, oog in oog met Sardinië. Bonifacio was een echt zeeroversnest, met huizen schuin en wonderlijk hangend tegen de steile witte kliffen. Tegenover de oude stad is een uitzichtpunt vanwaar je de stad in zijn geheel ziet liggen. Het uitzicht vanaf hier is weergaloos. Je ziet dat de oude stad voor een deel boven de zee zweeft. Daarnaast is Bonifacio ook vanaf de zee te bewonderen. Het uitzicht vanaf de zee geeft weer een heel ander perspectief. Naast de oude stad, kijk je dan ook uit op de witte kliffen en grotten.

Het bezoek van de stad begint meestal in de haven. Hier vertrekken de boten voor excursies in de omgeving zoals de Lavezzi eilanden, Sardinië en de grotten rond Bonifacio.



De oude stad van Bonifacio is omringd door een stadsmuur waar je ook een stukje op kunt wandelen. Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht over de stad en de kuststrook. We slenteren door de oude smalle straten en bezoeken enkele in het oog springende bezienswaardigheden:

Place de Marché – Église Saint-Jean-Baptiste – Escalier du Roi D’Aragon – Église Sainte Marie Majeure – Église Saint-Dominique – Rue des Deux-Empereurs.

Zeer aangrijpend is het 'Cimetière Marin’, een kerkhof dat verbluffend mooi gelegen is en bijna boven de zee zweeft, met Sardinië in het gezichtsveld.



Vanuit Bonifacio zijn ook leuke boottochten te maken, naar bijvoorbeeld de Lavezzi eilanden en de kliffen en de grotten. Deze tochten zijn veelal al op de parkeerplaatsen bij de haven te boeken.





We genieten vandaag een laatste dag van onze B&B. We luieren aan het zwembad of verkennen alsnog de omgeving. Vergeet vooral niet dat Corsica ook gekend is als wandeleiland. De GR20 is een zware route voor meer ervaren wandelaars. Maar wil je toch genieten van een heerlijke wandeling dan is de Gorges de Spelunca een aanrader.



De Spelunca kloof is een van de populairdere wandelbestemmingen op Corsica. Het is een eenvoudige en goedgemarkeerde wandeling met mooie uitzichten en zwemmogelijkheden. Er zitten wat hoogteverschillen op de route, maar die zijn goed te doen. Je loopt deels langs de rivier de Porto, deels door bos en deels langs steile rotswanden. Bij de Genuese bruggen zijn zwempoelen waar je in kunt zwemmen. Tijdens de wandeling kom je zo nu en dan op plekken met mooie uitzichtpunten. De wandeling is van verschillende startplekken te maken: vanaf Evisa (naar Ota) of vanaf de parkeerplaats bij de brug over de D124.


De wandeling stap je in ongeveer 2,5 uur enkele weg. Als je niet terug wilt wandelen moet je wel rekening houden met vervoer dat je terug naar de startplek kan brengen (tweede auto of taxi). Je kunt ook eerder omkeren, bijvoorbeeld bij de brug over de D124 (+/- 2 uur enkele weg) of bij de Genuese brug ”Ponte Vecchiu”, die iets verder richting Ota ligt. De route is goed gemarkeerd.





We nemen afscheid van Villa Torrella en zetten koers richting het Noorden van Corsica. We doorkruisen het woeste binnenland en houden na twee uur halt in Corte.


Corte (Corti in het Corsicaans) is een stad van traditie en geschiedenis. Het geniet van een bijzondere ligging op 450 meter hoogte midden in de natuur en tussen de wandelroute van de Scala di Santa Régina en de kliffen van de rivieren de Restonica en de Tavignano. Ingesloten in het hart van een bergachtige regio met kliffen en meren en met de citadel gelegen op een rotsachtige bergtop. Corte is het territorium van arenden en mouflons (wilde schapen). De hoofdstad van het onafhankelijke Corsica in de 18e eeuw bevindt zich in het midden van het eiland op 65km van Bastia. De stad is opgedeeld in la Ville Haute en la Ville Basse. In la Ville Haute liggen vooral de oude en authentieke huizen. La Ville Basse is moderner en gedurende het hele jaar levendig.



Nadat we onze benen gestrekt hebben en de dorst (en honger) bestreden is rijden we in een uurtje door naar onze verblijfplaats voor de komende dagen.


A Villa di Rutali is een charmante residentie gelegen in de regio Nebbiu in Haute-Corsica, in het hart van Rutali, een dorp dat bekend staat als: "van dichters" omdat veel muzikanten en dichters door de eeuwen heen hun stempel op de geschiedenis hebben gedrukt.



Alles is hier ontworpen als een uitnodiging tot rust en zorgeloosheid, “luxe, kalmte en wellust”. De meest gevoeligen zullen ook de enigszins mystieke sfeer voelen van de plaats die ooit toebehoorde aan kanunnik Casta, neef van Isabella Tonarelli, spinozist en professor in de filosofie aan de Sorbonne, wiens portret nog steeds over de residentie waakt.



De kamers van de villa bieden de ruimte, rust, privacy, comfort en discretie van een charmant hotel. De residentie beschikt over drie ruime slaapkamers en drie suites die modern comfort combineren met de sfeer van weleer. Het ontbijt, dat voornamelijk bestaat uit producten van lokale producenten, wordt geserveerd op het grote terras in de schaduw van de moerbeiplatanen of onder de gewelven van de binnenkamer.





Vandaag staat er een Corsicaanse topper op het programma: de verkenning van het noordelijke schiereiland dat als een opgestoken vinger in zee uitsteekt, Cap Corse. Tijdens de ronde van Cap Corse, ontdek je ongerepte dorpjes en kleine vissershaventjes zoals Macinaggio, Centuri, Pino, Nonza en Patrimonio waar soms nog koeien op het strand lopen. De natuurlijke havens en de kustlijn zijn hier door ronde Genuese wachttorens afgezoomd want tot 1768 stond Corsica onder Italiaans-Genuees bestuur. Deze wachttorens hadden een dubbele functie: vuurtoren en militair bolwerk. De Italiaanse invloed is hier trouwens overvloedig merkbaar in de architectuur, de taal en de keuken. In geologisch en taalkundig opzicht behoort Corsica tot Italië, in politiek opzicht natuurlijk tot Frankrijk. Vele tradities en gebruiken zijn zo blijven bestaan en maken Corsica uniek in Europa.



Idealiter rijden we tegen de klok in van Bastia rond de Cap naar Saint-Florent. Op die manier hebben we betere lichtomstandigheden voor het nemen van foto’s en rijden we ook aan de kant die naar de zee is gericht met een spectaculairder uitzicht in de diepte. Eén dag is voldoende om de Kaap te leren kennen, maar het schiereiland is enorm gevarieerd en je kan er gemakkelijk meerdere dagen doorbrengen. De oostkust loopt tamelijk geleidelijk af naar zee en er zijn talrijke baaien, waarvan de mooiste in Pietracorbara en ten noorden van Macinaggio liggen. Vergeet dus zeker de bikini niet! In het westen is de kust veel ruiger en loopt de weg soms hoog boven de zee. Het mooiste dorp op Cap Corse is Centuri, dat beroemd is om zijn kreeftenvangst. De pastelkleurige huizen met leien daken staan rond de kleine haven.





Rustdag of bezoek aan Saint - Florent & L'Ile Rousse.

Wanneer we Cap Corse westwaarts verlaten zien we het levendige badplaatsje Saint-Florent. De hoofdplaats van de Nebbio, is een levendige plaats tijdens het seizoen. Tijdens de rest van het jaar valt hij bijna in winterslaap. Voor zeilers is de grote jachthaven belangrijk. In de zomer liggen hier oogverblindend witte motorboten aangemeerd naast zeiljachten. Op het plein voor de Bar de l’Europe wijden mannen zich hartstochtelijk aan hun spel petanque. Tijdens de middaghitte zijn hier alleen toeristen te vinden.



Nadien rijden we dwars door een 'woestijn', le désert des Agriates. Een aanbevolen fotostop is Bocca di Vezzu. Nadien komen we in L'Ile Rousse, een aangename badplaats aan een immens zandstrand en een levendige haven, waar pleziervaarders graag aanmeren. De stad werd gesticht door de legendarische Corsicaanse held Pascal Paoli en dankt haar naam aan de nabijgelegen eilandengroep in okerkleurig graniet.





Rustdag of kustwandeling aan de Tour de Mortella.

De kustwandeling naar de ruïnes van de Genuese toren Tour de Mortella is prachtig. In de zomer, wanneer er bijna geen schaduw is, nemen we zeker onze zwemspullen en snorkeluitrusting mee. Vanaf de Tour de Mortella kunnen we verder naar het strand van Loto en Saleccia. Van daaruit gaan de excursieboten terug naar St-Florent. (Neem voor de zekerheid vooraf contact op met de exploitanten van de boten in de haven van St-Florent, wat tevens ook het startpunt van de wandeling is.)



Het kustpad is zeer goed aangegeven. Het leidt eerst een beetje weg van de zee langs Maison Rorqual. We volgen dit pad gedurende ongeveer een half uur en bereiken de baai van Fornali. We volgen de borden naar de Chemin du Littoral. Vanaf hier lopen we een stukje boven de zee. Met een prachtig uitzicht op St-Florent en de bergen van Cap Corse.

Na iets minder dan 1 uur bereiken we het zandstrand aan de monding van de Buggiu. Het is mogelijk dat de rivier in de zee uitmondt. Aan het andere eind van het strand gaat ons pad verder en na nog eens 20 minuten bereiken we het volgende zandstrand bij de monding van de Santu. Ook hier, als de rivier goed gevoed is, voegt hij zich bij de zee. Het water is overal turquoise blauw! Nu kunnen we al van ver de Genuese en de vuurtoren van Punta Mortella zien, die we na nog eens 30 minuten bereiken.


Vanaf hier kunnen we nog ongeveer 1 uur lopen naar het strand van Loto of ongeveer 2 uur naar het strand van Saleccia en dan in het seizoen (mei-sept.) een boot nemen (bijv. “Le Popeye”) terug naar St. Florent.





Vandaag nemen we afscheid van Corsica. Na een ritje van een dertigtal minuten leveren we de huurwagens in en zijn we klaar om huiswaarts te vliegen.



77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page