top of page
  • Foto van schrijverAnneleen Baetens

Andalusië - Caminito del Rey & Sevilla

Passie, kleur en sfeer in Zuid-Spanje tijdens de herfstvakantie.


De zuidelijkste provincie van Spanje is een vat vol tegenstellingen. Watersporten aan de Costa del Sol, skiën in de Sierra Nevada, sherry proeven of vogels spotten? Hier kan het allemaal! Deze korte trip start met een hoogtepunt op vlak van wandelen: El Caminito del rey. Je komt terecht in een spectaculaire kloof waar het wandelpad zich langs de steile wanden slingert.

Nog meer hoogtepunten: flamenco, sherry en het sfeervolle Sevilla! Een weekje genieten van de Spaanse en Moorse cultuur, gastronomie en sfeer. What else?!


Klimaat

In oktober is het weer met gemiddeld 20 graden nog steeds goed te noemen. November is iets koeler met een minimum van 15 graden. Toch kan het ook dan nog uitschieters hebben naar 26 graden. De zon schijnt gemiddeld 6 tot 7 uur per dag.


Vakantiewoning El Olivar de Concha

Een rustiek paradijsje midden in de Andalusische olijfboomgaarden. Het vakantiehuis beschikt over 3 slaapkamers, 1 badkamer, een prachtig zwembad en barbecuefaciliteiten. Het is gelegen in Alora, op een twintigtal minuten van de fameuze 'Caminito del Rey'.


JOYA DEL CASCO BOUTIQUE HOTEL BY SHIADU

Kleinschalig boutique hotel in hartje Sevilla. Alle bezienswaardigheden bevinden zich op loopafstand. Slechts 15 fijne en modern ingerichte kamers met heerlijke bedden waar je ’s avonds na een stadswandeling zo heerlijk in neerploft. Of je neemt eerst een douche onder de regendouche. Ter afkoeling kun je er ook voor kiezen om van het (kleine) zwembad op het dak gebruik te maken.


In de ontbijtruimte vind je de typische Spaanse smaken en doe je energie op voor jouw avonturen van de dag. Voor een verfrissing overdag of een lekker aperitiefje voor het slapengaan, is de rooftopbar de perfecte plek.


Programma


#1 Malaga

Málaga's historisch centrum ligt vol prachtige bouwwerken uit verschillende eeuwen. Uit de Romeinse tijd stamt het Teatro Romano. Boven deze ruïne van een Romeins theater torent het Alcazaba uit: een 11e-eeuws Arabisch fort. Het is een van de best bewaarde citadels van haar soort in Spanje. Wandel door haar natuurrijke tuinen, over de vele binnenplaatsen of bezoek het archeologisch museum voor wat Romeinse mozaïeken. Een van de andere pronkstukken van Málaga vind je aan het Plaza del Obispo: de kathedraal. Vooral het interieur is oogverblindend. Met haar gouden zuilen en weelderige versieringen is dat predikaat 'pronkstuk' geheel terecht.


Wie Málaga zegt, zegt Picasso. De befaamde kunstschilder werd namelijk geboren in de Spaanse stad. Zijn geboortehuis vind je aan het Plaza de la Merced. In het gebouw met lichtgele gevel en groene luiken kun je tijdens je citytrip in Málaga nog een aantal voorwerpen van de familie Picasso bekijken. Schilderijen vind je hier echter niet. Daarvoor moet je in het Picasso Museum zijn. Het is sinds 2003 gevestigd in het Palacio Buenavista, vlakbij Picasso's geboortehuis. Je kunt er vooral werken uit het eerste en laatste deel van zijn leven bewonderen. Maar Málaga heeft meer musea die de moeite van het bewonderen waard zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van het flamencomuseum? In dit lokale museum leer je alles over de zeer gekende Spaanse dans. Olé!


#2 Caminito del Rey De Caminito del Rey, het Koningspad, is een historisch wandelpad met een totale lengte van 7,7 km (waarvan 4,8 km ‘aanloop- en uitlooproute’). Het slingert zich op grote hoogte door de kloof van de machtige Desfiladero de los Gaitanes, op een uurtje gas geven boven Málaga. De Caminito doe je voor de spectaculaire foto’s, de uitzichten en voor de ‘beleving’.

El Caminito del Rey werd lang beschouwd als het gevaarlijkste pad ter wereld. Waarbij ook doden vielen. Inmiddels is het Koningspad in de buurt van Malaga volledig gerestaureerd. Sinds 2015 kun je veilig over het pad lopen. Het bijzondere is dat het oude pad nog steeds te zien is.

Het Koningspad in het zuiden van Spanje bestaat al meer dan honderd jaar. In 1901 wilden lokale handelaren een pad aanleggen tussen de Chorowatervallen en de Gaitanejowatervallen. Het pad werd na vier jaar bouwen in 1905 geopend.

Volgens de geschiedenisboeken gebruikte Alfons XIII van Spanje het pad in 1921 om de dam Conde del Guadalhorce te openen. Sinds 1992 was hij officieel gesloten, maar dat weerhield durfals niet. Waarbij ook doden vielen. Het pad is nu volledig gerestaureerd en op een ‘veilige’ manier te ontdekken. Caminito del Rey is dus niet meer de gevaarlijkste, maar zeker één van de mooiste in Europa.


#3 Desfiladero de los Gaitanes Natuurgebied Desfiladero de los Gaitanes in Andalusië is het gebied waar de plaatsen Ardales en El Chorro toe behoren. Het is een geweldig mooi gebied in de provincie Málaga met drie grote stuwmeren en schitterende bergpartijen. Deze omgeving in het binnenland van Andalusië is vooral bekend om de Caminito del Rey.

Het natuurgebied beslaat een oppervlakte van 2.016 hectare en is de grootste beschermde natuurlijke omgeving van Malaga. In de hogere gedeeltes leven berggeiten. Nabij het water vele vogels en kleine roofdieren zoals genetkat en knaagdieren zoals slaapmuizen. Haviken, torenvalken en andere middelgrote roofvogels leven in het middenland van de kloof. De top is een bevoorrechte broedplaats voor grote roofvogels, zoals steenarenden en vale gieren. Een bijzondere (bedreigde) en beschermde plant die tussen de verticale rotsen groeit is de Rupicapnos Africana. De massieve kalkstenen bergen met haar soms verticale rotsen is het meest spectaculair bij de smalle kloof die tot 700 meter hoog is en waarnaar het gebied genoemd is: de Desfiladero de los Gaitanes. De kloof is uitgesleten door de rivier de Guadalhorce, in het kalksteen en dolomiet uit de Jurassic en Miocene periodes.

#4 Ruïnes van Bobastro

De ruïnes van het mythische Bobastro-fort liggen nabij het dorp Ardales, in een gebied dat bekend staat als Mesa de Villaverde. Dit is waar Omar ibn Hafsun, een rebellen-afstammeling van de Muslin Visigoths (Spaanse christenen bekeerd tot de islam) een ondoordringbaar fort bouwden voor de Omeyas-troepen, de heersende dynastie van Córdoba, waar hij in 880 en 919 tegen vocht. Bobastro is het belangrijkste grotcomplex van Malaga uit de negende eeuw. De overblijfselen van een Mozarbische stenen kerk, bevinden zich op slechts een paar meter afstand van wat eens het fort was. De kerk werd verwoest na de volledige controle over de enclave en het verslaan van de opvolgers van Omar ibn Hafsun.


#5 Alora Het typische witte dorp Alora, ligt op een bevoorrechte locatie in de magische Guadalhorce vallei. Het omliggende landschap ligt vol met boomgaarden, geurende citrusbomen en moestuinen. En de glooiende bergen van Sierra de Huma en de Sierra de Aguas vormen het decor. Alora bezit een unieke charme, die tot uiting komt in zijn Arabische kenmerken, de steile hellingen met geplaveide straten en de ruïnes van een prachtig kasteel. Deze domineert vanaf een heuveltop en is hét symbool van de stad.

Bezoek op maandag de lokale markt en begeef je tussen de locals die hier vers tropisch fruit, olijven, groenten en kaassoorten (ver)kopen. Vergeet ook vooral niet om meteen een aantal snacks te proeven…


#6 Los lobos, antequera & fuente de piedra

Antequera met z’n kasteel dat dateert uit de 13e eeuw, gezellige markt, Romeinse ruïnes en prachtige architectuur is zeker een bezoekje waard. In de buurt van Antequera bevindt zich LOBO park. Een wolvenpark waar je vier verschillende soorten Europese wolven kunt zien. Het 40 hectare grote natuurpark biedt de mogelijkheid tot een begeleide, gegidste wandeling. Ook bieden ze een fotografietocht aan waarbij je de wolven in hun natuurlijke habitat kan fotograferen, zonder de beperking van een omheining. Verder richting Sevilla, in Fuente de Piedra vind je de zoutmeren, in een prachtig natuurpark waar in het voorjaar de flamingo’s neerstrijken.

#7 Sevilla Zin in een goede dosis warmte en zuiders temperament? Dan is er maar één stad in Europa die 100% scoort in het vakje van zwoele steden die nooit lijken te slapen. Sevilla, stad van romantiek, van lange nachten, van flamenco, van veel eten en nog meer drinken, van passie en van cultuur. Ontdek hier meer over deze bruisende stad.


0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page